Skip to content
Werken-bij-de-watervallen-in-IJsland

Wel of geen vacatures uitzetten tijdens de zomervakantie? 🏖️

De zomervakantie is altijd een lastige periode om vacatures in te vullen met de juiste kandidaten. De zomervakantie is de tijd om weer lekker op te laden en even niet aan werk te denken. Het heeft dan ook toch geen zin om de recruitment activiteiten door te zetten, toch?! Nee, niet helemaal. Ik neem je dan ook graag mee langs enkele voor- en nadelen van het uitzetten van vacatures in de zomer en hoe ik het maximale uit de zomerperiode haal.

Waarom juist wel de vacatures uitzetten tijdens de zomervakantie?

Huidige concurrentie: De recruiters van de concurrentie zijn (deels) op vakantie waardoor er minder druk wordt gelegd op werkzoekende.

Aantal vacatures: Het aantal vacatures wat online wordt gepubliceerd daalt altijd in de zomer maanden. Hierdoor is de kans groter dat kandidaten op jouw vacature tekst reageren.

Werkzoekende: Ook in de vakantieperiode zijn er kandidaten op zoek naar een nieuwe baan. Denk hierbij ook aan schoolverlaters die op zoek zijn naar een mooie startersfunctie. Het zou dan ook zonde zijn om deze toppers mis te lopen en ze aan de concurrent te gunnen.

Waarom je beter niet de vacatures moet publiceren tijdens de zomervakantie?

Interne capaciteit: Intern personeel is op vakantie waardoor het inplannen van een sollicitatiegesprek lastig wordt. Je wilt het recruitmentproces (canidate journey) hierdoor niet onnodig lang maken.

Doelgroep: Je doelgroep is zelf aan het genieten van een welverdiende vakantie waardoor ze niet bereikbaar zijn voor een andere baan.

Tijd voor jezelf: Het is uiteraard belangrijk om zelf ook op te kunnen laden. Door even een korte pauze te nemen van je werk kom je vaak op nieuwe inzichten en laad je weer helemaal op om na de vakantie er weer flink tegen aan te gaan!

Mijn advies:

Na de zomervakantie heeft iedereen rustig kunnen nadenken en komen veel mensen tot de conclusie dat ze wellicht toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Accepteer dan ook gewoon dat het in de zomermaanden iets rustiger kan zijn. Gebruik de tijd slim om ervoor te zorgen dat je hierna weer een vliegende start kan maken. Hieronder enkele zaken die je perfect kan regelen tijdens de wat rustigere periode.

Onboarding programma

Als je straks de nieuwe collega welkom heet binnen de organisatie, dan is het natuurlijk niet de bedoeling om hem of haar direct in het diepen te gooien. Zorg dan ook dat je de nieuwe collega de ruimte geeft door middel van een goed onboarding programma. De zomerperiode is dan ook een mooie periode om het huidige programma te optimaliseren en verder uit te werken.

Vacatureteksten optimaliseren

Nu heb je eindelijk de tijd om alle vacatures goed na te lopen.
Zijn ze nog actueel? Sluit de wervingstekst aan bij de doelgroep? Omvat de vacature alle informatie die de sollicitant nodig heeft? Is de tekst niet te lang? Of juist te kort? Hoe ziet de vacaturetekst eruit op een scherm van een smartphone?
Kortom: Een mooi moment om kritisch te zijn op de vacatureteksten.

Werk aan je employer branding (werkgeversmerk)

Investeren in een werkgeversmerk doe je niet alleen voor je toekomstige werknemers maar ook voor het behoud van de huidige werknemers. Daarnaast zal de doelgroep je organisatie steeds meer gaan herkennen. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel over “The War Of Talent”

Back To Top