fbpx Skip to content

Een mooi lesje waardecreatie van Pablo Picasso 🎨

Iedere keer wanneer ik voor een Picasso sta schiet toch altijd weer de bekende anekdote over waardecreatie door mijn hoofd. Zo ook vandaag weer tijdens de tentoonstelling van @Museum Voorlinden. Voor degene die zich afvraagt welke anekdote ik bedoel, hierbij het verhaal:

Pablo Picasso zat op een terras in het mooie zonnige Spanje. Hij was inmiddels een ervaren kunstenaar en genoot van een drankje. Op een gegeven moment pakte hij een staafje houtskool erbij en begon wat te tekenen op een servet. Een tafeltje naast hem zat een vrouw die vol bewondering keek naar de vlugge schetsen van Picasso. Ze kon haar ogen niet geloven.

Op een gegeven moment stond Picasso op uit zijn stoel. Hij verfrommelde het servet in zijn hand en liep vervolgens richting een vuilnisbak. Voordat hij de kans kreeg zijn servet weg te gooien, stond de vrouw op en drong erop aan om niet weg te gooien.

Mag ik het hebben vroeg ze?

Waarom Picasso antwoordde: “Natuurlijk, dat kost dan $10.000.”

De vrouw was geschokt en reageerde: “Maar het kostte je slechts 30 seconden om dat te tekenen?!”

Picasso schudde zijn hoofd en reageerde: “U ziet het verkeerd, het kostte me ruim 70 jaar om dit te tekenen.”

Hij gooide het servet in de vuilnisbak en met opgeheven hoofd liep hij verder.

Disclaimer: over de tijd hoelang Picasso er mee bezig was (30 seconden tot 10 minuten) en het bedrag wat hij ervoor vroeg ($10.000 tot $100.000) zijn verschillende varianten. Aangezien het verhaal zich afspeelde in Spanje rond 1958 (zo’n 15 jaar voor zijn overlijden) is het ook erg aannemelijk dat hij het bedrag vroeg in peseta’s.

Gelukkig maken de details en of het verhaal echt waar is weinig uit. Het blijft een goed en leerzaam verhaal!

Back To Top