Laten we binnenkort alle vacatures schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)?! 🤖
De afgelopen week was het bedrijf OpenAI weer vaak in het nieuws. Kranten koppen als: ChatGPT glipt langs docenten: ‘Ik gebruik het om snel huiswerk te maken’ domineerden het nieuws. Van een kort antwoord op een vraag tot volledige boekverslagen. De chatbot ChatGPT kan het blijkbaar allemaal.
Als Recruiter vraag ik me dan ook af, kan hij ook mijn functie uit handen nemen? Dagelijks ben ik bezig met het schrijven en optimaliseren van recruitmentprocessen en bijhorende vacature teksten. Kan een robot dit niet veel beter?
Wat is Chat GPT?
We beginnen met de vraag: Wat is ChatGPT precies? ChatGPT is een prototype van een geavanceerde chatbot die werkt aan de hand van kunstmatige intelligentie (AI) dat ontwikkeld is door het bedrijf OpenAI. De chatbot wordt meestal gebruikt voor taken zoals taalgeneratie, vertaling en het snel antwoord geven op uiteenlopende vragen. Je stelt ChatGPT dan ook simpel weg een vraag of vult wat informatie in zoals een enkele keywords en met behulp van kunstmatige intelligentie wordt er al snel volledig unieke tekst geschreven.
Het is dan ook op het eerste gezicht behoorlijk indrukwekkend om te zien hoe snel ChatGPT een volledig unieke tekst weet te produceren.
Hoe goed kan ChatGPT vacatureteksten schrijven?
Een van de grootste uitdagingen bij het schrijven van vacatureteksten is om de juiste balans te vinden tussen het benoemen van de vereisten voor de functie (wat vraag je als werkgever) en het aantrekkelijk maken van de functie voor potentiële kandidaten (wat heb je als werkgever te bieden). Zeker in een tijd van grote schaarste op de arbeidsmarkt is het cruciaal om hier goed op te letten. De grootste uitdaging is dat ChatGPT feitelijk laat zien waar je om vraagt. Een juiste balans maken zal dus altijd erg lastig worden. Daarnaast mist ChatGPT het vermogen om te schrijven vanuit een bepaalde tone of voice (schrijfstijl) zodat de bedrijfscultuur goed wordt weergeven.
Wel kan ChatGPT dus helpen door snel relevante informatie te genereren voor een specifieke functie en deze informatie te voorzien van een bepaalde structuur. Bovendien kan ChatGPT ook helpen bij het opschonen van de vacaturetekst door onnodige informatie te verwijderen en de tekst grammaticaal correct te maken. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de vacaturetekst professioneel overkomt.
Omdat iedere tekst die ChatGPT schrijft volledig uniek is kan ook gebruikt worden om verschillende versies van de vacaturetekst te genereren, zodat de werkgever meerdere opties heeft om uit te kiezen. 5x dezelfde vraag stellen levert dan ook 5x anders geformuleerde antwoorden op.
Conclusie
ChatGPT is een krachtige tool voor werkgevers die op zoek zijn naar een snelle en efficiënte manier om aantrekkelijke vacatureteksten te schrijven. Het kan helpen bij het genereren van relevante informatie, het structureren van de tekst, het opschonen van de tekst, het genereren van verschillende versies van de tekst en het vertalen van vacatureteksten in verschillende talen. Voor het optimale resultaat en de persoonlijke touch heb je voorlopig nog wel een specialist nodig. ChatGPT kan momenteel nog niet de bedrijfscultuur meenemen in de vacaturetekst, maar wie weet wat de toekomst ons gaat brengen. Het is volgens de ontwikkelaars ook slecht een prototype.
Overigens is dit artikel geschreven zonder behulp van ChatGPT. 😉